top of page

שיטות טיפול

תזונה

התזונה היא ערך וכלי טיפולי מהחשובים ביותר ברפואה הסינית.

ההתייחסות לתזונה בפילוסופיה הסינית מחולקת לשניים. החלק הראשון מתייחס לתזונה יומיומית מאוזנת ומתעמק בהכנת המזון בצורת האכילה, במגוון ובצורת הבישול. פרק זה מדבר על האוכל כבסיס למי שאנחנו ומדגיש עקרונות לחיים בריאים.

החלק השני בנושא התזונה הסינית מייחס אנרגיה מסויימת לכל מזון וע"י רתימה של אנרגיה זו לצרכינו ניתן להשתמש במזון לריפוי ממחלות. אם לדוגמא בצל ירוק מייזע, ניתן להשתמש בו על מנת לסלק מחלות שזה עתה נכנסו לגוף, אין זה אומר שלייזע באופן קבוע זה בריא (יש אומרים שזה אפילו מתיש את הגוף) אך בקונטקסט של המחלה חשוב מאוד לייזע.

דוגמא נוספת היא ג'ינסנג שמחמם את הקיבה ומעלה אנרגיה לכיוון הראש. מטופל שסובל מלחץ דם גבוהה או אולקוס על רקע של חום בקיבה ימצא את עצמו ניזוק מצריכה קבועה של צמח זה, לעומתו, מטופל שסובל מכאבי בטן על רקע חולשה וקור, או מטופלת הסובלת ממיגרנות וסחרחורות על רקע לחץ דם נמוך, תמצא עצמה במצב בריאותי טוב הרבה יותר אם תשתמש בצמח באופן קבוע.

על מנת לעבוד בצורה יעילה עם המזון הסינים חלקו אותו לתת קטגוריות רבות:

  • צבע המזון - כבר אלפי שנים הסינים הבינו שצבע האוכל חשוב ובארוחה מאוזנת צריכים להיות כמה שיותר צבעים. הסינים מייחסים מאכלים בצבע כתום כמאכלים התומכים ומחזקים את הקיבה (גזר, דלעת, בטטה). מעכלים בעלי צבע לבן כפותחים את הריאות (צנון, חזרת, גזר לבן), מאכלים אדומים דוגמת בשר אדום או סלק מחזקים את הדם ועוד כהנה וכהנה. דוגמה נוספת היא ההשוואה בין שעועית לבנה ושעועית אדומה. שתיהן קטניות, בעלות מרכיבים דומים וצורה דומה אבל האחת מחממת ומחזקת את הכליות והשנייה מקררת את הכליות (וההבדל הוא רק בצבע).

  • טעם המזון - חמשת הטעמים של האוכל כוללים- חריף, מתוק, חמוץ, מר ומלוח. טעם המזון חשוב ברפואה הסינית מכיוון שטעמים שונים משפיעים על האיברים הפנימיים באופן שונה. לדוגמה- מזון חריף כמו בצל ירוק משפיע על הראות ונשתמש בו למשל בטיפול בהתקררות ובנזלת. מזון מתוק כמו דובדבנים או אגוזים מחזק את מערכת העיכול, את הטחול והקיבה, אך במידה ונצרוך הרבה מידי מהם נחליש את מערכת העיכול, ניצור עודפי ליחה ונשמין.

  • איכות המזון - קטגוריה זו תלויה באופן גידול המזון, ההשקיה, הדישון ומיקום הגיאוגרפי של הגידולים.

  • חמשת אנרגיות המזון - חמשת אנרגיות המזון הן- חום, קור, קרירות, חמימות וניטרליות. כאשר מדובר על אנרגיות המזון, אני מתייחס לתחושה שמחולל המזון בגופנו. לדוגמה- האנרגיה של תה ירוק היא קרה, לכן לא משנה האם אנחנו שותים אותו קר או חם, בסופו של דבר התה הירוק יקרר את המערכת ולכן יעיל לשתות אותו כאשר יש בגוף תהליכים של חום, כמו שפעת או דלקות שונות בגוף.

  • תנועת המזון - למזונות מסוימים יש נטייה "לנוע" לכיוונים מסוימים בגוף. ארבעת הכיוונים הם- מעלה, מטה החוצה ופנימה. בנוסף, יש מאכלים מעכבי תנועה ומזרזי תנועה. לדוגמה- כיוון העלים הוא מעלה, הם קלים ומקומם על הצמח הוא בחלק החיצוני, לכן נשתמש בנענע או מנטה לטיפול בחלק גוף עליון, כמו הגרון, האף או הראש. לעומתם, תנועת השורשים היא מטה, הם כבדים וגדלים מתחת לאדמה ובחלק התחתון של הצמח ולכן נטפל בעזרתם בחלק גוף תחתון כמו המותניים, מערכת המין והרגליים.

  • איברים המושפעים מהמזון - כל איבר בגופנו מושפע מהמזון בדרך זו או אחרת, בנוסף כל מזון משפיע על איבר אחר בגופנו. לדוגמה- נשווה בין שני סוגי ירקות אשר דומים במבנה שלהם אחד לשני אבל משפיעים כל אחד על איבר אחר: הברוקולי- הוא מניע ומקרר ומשפיע בעיקר על הכבד, בעוד שהכרוב, הוא נטרלי ומשפיע בעיקר על המעי הגס.

אסף עובד רפואה סינית

bottom of page